Our Forum

Our Forum

SearchSearch   Users   Registration   Entrance
Today: 09.10.2026 - 08:15:46
Pages:  1  

Nierówna praca zimnego silnika e32

MessageAuthor

Cześć. Mam problem z praca mojego silnika przed rozgrzaniem, m60 w e32. Czytałem kilka tematów lecz nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Objawy sa rożne. 1. Przy odpaleniu na zimnym auto walczy z obrotami, faluje (500-1000obr) trzęsie silnikiem, budą, jakby nie chodziło na wszystkie cylindry, stopniowo z wzrostem temperatury problem znika,całkowicie po pełnym rozgrzaniu czyli tak 10-15km. 2. Po odpaleniu auto trzyma równo około 1100obr, wtedy nie odczuwam specjalnych drań, jakby wszystko w normie,tylko... do momentu zagrzania na 3/4 temp czasami "zrzuca" obr. do 500-700 i wtedy strasznie trzęsie, nie równa praca silnika, i znów podnosi do około 1000 gdzie pracuje tak jak należy. Stopniowo z rozgrzaniem spadają obroty jałowe do 500 bez trzęsienia i pózniej jest ok. Byłem na trzech komputerach, na każdym pokazywało tylko sondy które wymieniłem na nowe boscha. Pozatym wymieniłem jakiś czas temu świece i odmę. Lewego powietrza nie łapie, sprawdzałem ja sprawdzali tez inni. Silniczek krokowy wyczyściłem w benzynie ekstrakcyjnej. Dodam jeszcze ze mam stożkowy filtr powietrza zamiast oryginalnej puszki, moze to ma znaczenie. Mechanik nr.1 obstawia fajki, nr. 2 przepływomierz,mówił też ze moze lac wtrysk ale objawy nie znikają po przełączeniu na LPG. Najlepiej byłoby gdybym wymienił wszystko, ale wolałbym dojść co jest przyczyną.

---------------------
88 ///M3 95 ///M3 01 X5 3.0i

BiMaW •

users

Statistics:
Registration: 09.26.2001
04.04.25 - 07:46:00
Message # 1
RE: Nierówna praca zimnego silnika e32

podmień krokowca, a jak nie to to obstawiam gubienie zapłonów. moze cewka nie domaga?

mikebike •

users

Statistics:
Registration: 01.29.2002
04.04.25 - 07:53:23
Message # 2

A cewki i wypadający zapłon nie byłby odczuwalne niezależnie od temperatury?

---------------------
braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaap

TooTall424 •

users

Statistics:
Registration: 04.18.2003
04.04.25 - 08:01:40
Message # 3

A zdejmowales pokrywy zaworow? Dlaczego pytam? Bo jesli ktos przed Toba zaniedbal sprawe i masz syf w silniku, albo po prostu z biegiem czasu mogla Ci sie zatkac rureczka od przewietrzania skrzyni korbowej. Ona idzie od samego dolu do separatora w glowicy tej od kierowcy. Czasem jest tak ze jest kompletnie nie drozna, a wtedy sa rozne cyrki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

---------------------
digitalkevlar.com

Kevlar •

users

Statistics:
Registration: 02.26.2001
04.04.25 - 08:09:43
Message # 4

Mógłbyś pokazać mi ta rurkę separator na schemacie? Czy chodzi Ci o separator oleju, odmę? Silnik byl jest zaklejony, czarna mazią, nie jakoś straszliwie ale.. , widziałem ściągając miskę

mbbollman •

users

Statistics:
Registration: 10.15.2003
04.04.25 - 08:15:51
Message # 5

Tuczi wlasnie na tym schemacie chodzi mi glownie o rurke nr 11. Ona ma mniejsza srednice a jak kolega mowi ze ma zalepiony motor to z duza pewnoscia ma ja niedrozna. Kolego Mgorski niestety znajduje sie ta rurka pod separatorem w glowicy od kierowcy, ale od dolu tez do niej dojdziesz. Niby mala cipka, ale istotna w tym silniku. Jak ona jest zapchana to olej z separatora nie splywa no i caly uklad sie blokuje.

RWE TexM3 •

users

Statistics:
Registration: 03.14.2003
04.04.25 - 08:24:14
Message # 6

Wiec od tego zacznę, podmienię w tygodniu krokowy i przepływomierz. Jak nie pomoże to wymienię cewki. Ale Niestety cos czuje ze tej rurki sam nie zrobię, bede musiał oddać gdzieś samochód. Tylko nie mam komu na takie rzeczy.

playmakr •

users

Statistics:
Registration: 01.06.2002
04.04.25 - 08:28:25
Message # 7
◄ Struggling - is this possible? : Previous topicNext topic: Making my own loops..... pt le 7.1 enough or... ►
Pages:  1  

The administrator has prohibited guests from replying to messages! To register, follow the link: register

Participants